Rintauinti

 

Sven Vähi Uimastadionilla kesällä 97RINTAUINTI

Rintauinti on uintilajeista yleensä hitain, tekniikaltaan vaikein ja toisaalta tavallisten uimareiden mielilaji. Yksi syy lienee siinä, että monet uivat rintauintia pää pystyssä, jotta ei tarvitse kastella kasvojaan tai hiuksiaan. Pää pystyssä uituna, rintauinti saattaa kuitenkin aiheuttaa niskakipuja.

Kilpauintilajina rintauintiin liittyy eniten sääntöjä ja kilparintauinti lienee tekniikaltaan vaikein uintilajeista. Toisin kuin muissa lajeissa, suurin etenemiseen vaikuttava tekijä on potku, käsistä on vähemmän hyötyä. Nykytyylissä pyritään hyödyntämään kehon aaltomainen liike vähän perhosuinnin tapaan kuitenkin välttäen jalkojen alaslyöntiä potkun lopussa, mikä on sääntöjen vastaista.

Rintauinnin tekniikka-animaatioPotku on melko leveä ja symmetrinen. Koukista polvet ja kierrä nilkat siten, että varpaat osoittavat suoraan sivulle. Potkaise suoraan taakse samalla kääntäen jalkaterät niin, että varpaat osoittavat alaspäin ja vie jalat yhteen. Oikean potkun oppii hyvin uimalla rintauinnin potkuja selällään siten, että polvet eivät riko veden pintaa. Tällöin voit myös itse tarkkailla potkun symmetrisyyttä.

Käsillä ei koskaan ole työntövaihetta vaan käsivedon alussa kämmenet osoittavat ulospäin, josta ne viedään sivulle, sitten kyynärvarret kääntyvät pystysuoraan alaspäin. Kun kämmenet ovat olkapäiden edessä vedetään olkavarret nopeasti kiinni kylkiin ja työnnetään kädet suoraan eteen. Eteentyönnössä monet pitävät kämmeniä ylöspäin ja saattavat heittää kädet vedenpinnan yläpuolitse. Aaltomainen liike saavutetaan siten, että hetkellä jolloin olkavarret tuodaan kylkiin, pää nousee aika ylös ja tästä yläasennosta pyritään sukeltamaan pitkälle eteenpäin kädet samalla eteen vieden. Potku ajoittuu siten, että potkaistaan taakse juuri kun kädet ojentuvat eteen.

Parhaat tekniikkaharjoitteet ovat:

  1. Rintauinnin potkut selällään
  2. Rintauinti kahdella potkulla jokaista käsivetoa kohti - tämä opettaa rytmityksen ja tunnetaan myös tahtiuintina
  3. Rintauinti perhosuinnin potkulla (eli delfiinipotkulla) opettaa aaltoliikettä
  4. Pelkät käsivedot jalkoja perässä raahaten auttaa löytämään oikean käsivedon laajuuden. Käsiveto toimii imevän potkurin lailla, kannattaa ottaa aikaa 25 metrin matkalla, jotta selviää tehokkain käsivedon laajuus.
  5. Rintauinnin potkut laudan kanssa - yritä saada aaltoliike mukaan.